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Biblioteca (s) :  INIA Tacuarembó.
Fecha :  01/07/2015
Actualizado :  27/04/2020
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  RESCONI, V.C.; CAMPO, M.M.; MONTOSSI, F.; FERREIRA, V.; SAÑUDO, C.; ESCUDERO, A.
Afiliación :  VIRGINIA CELIA RESCONI, University of Zaragoza, Spain; MARÍA DEL MAR CAMPO, Facultad de Veterinaria, Universidad de Zaragoza, España; FABIO MARCELO MONTOSSI PORCHILE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; VICENTE FERREIRA; CARLOS SAÑUDO, Facultad de Veterinaria, Univ. de Zaragoza; ANA ESCUDERO.
Título :  Gas chromatographic-olfactometric aroma profile and quantitative analysis of volatile carbonyls of grilled beef from different finishing feed systems.
Fecha de publicación :  2012
Fuente / Imprenta :  Journal of Food Science, 2012, v. 77, no. 6, p. 5240-5246. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2012.02720.x
DOI :  10.1111/j.1750-3841.2012.02720.x
Idioma :  Inglés
Notas :  History article: Submitted 11/24/2011; Accepted 3/14/2012. Acknowledgments: The authors thank P. Lara, F. San Juan, L. Cullere, and J. Zapata, and the technical support and expertise of the personnel involved in fattening, slaughtering, and conditioning animals and meat samples.
Contenido :  In this study, the important odor impact volatiles generated in the meat of grilled beef loin muscle were characterized. Animals were finished in 4 different diet systems: T1, pasture (a mixture of Medicago sativa, Trifolium repens, and Festuca arundinacea); T2, pasture supplemented with cracked corn grain (offered at 0.6% live weight, LW); T3, pasture supplemented with cracked corn grain (offered at 1.2% LW); and T4, concentrate (pellets with 85% corn and 12.8% sunflower, on a dry-matter basis) plus alfalfa hay (both ad libitum). Aroma compounds were assessed by dynamic headspace-solid phase extraction (DHS-SPE) and gas chromatographic-olfactometric (GC-O) analysis. Most odorants were carbonyl compounds, some of them reaching high GC-O scores, especially 1-octen-3-one, (E)-2-octenal, methional, and hexanal. A specific quantitative analysis of ketones and aldehydes was conducted through their derivatization with o-(2,3,4,5,6-pentafluorobenzyl) hydroxylamine hydrochloride directly on the headspace trap and analyzed by GC-MS, with the purpose of studying the effect of finishing diet systems. From the 23 carbonyl compounds quantified, 2 were especially affected by the diet system; methional was higher in the treatment based on concentrates, whereas (E,E)-2,4-heptadienal was higher in the treatment based only in pastures. The results are discussed considering previous published productive and quality traits.
Palabras claves :  ALDEHYDES; AROMA COMPOUNDS; FINISHING FEEDS; GAS CHROMATOGRAPHY-OLFACTOMETRY; GC-O; KETONES.
Thesagro :  AROMA; CARNE; CROMATOGRAFIA.
Asunto categoría :  A50 Investigación agraria
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Tacuarembó (TBO)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TBO100749 - 1PXIAP - PPPP/JOURNAL OF FOOD SCIENCE/6/2012

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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  02/10/2023
Actualizado :  11/10/2023
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Agropecuarias
Autor :  ORIHUELA, M.; DE BRUM RODRÍGUEZ, F.
Afiliación :  MATÍAS ORIHUELA, Técnico del SUL, facilitador del predio foco Santo Domingo; EMILIO FEDERICO DE BRUM RODRÍGUEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Sostenibilidad del ovino en sistemas ganaderos mixtos.
Complemento del título :  Proyectos FPTA.
Fecha de publicación :  2023
Fuente / Imprenta :  Revista INIA Uruguay, Setiembre 2023, no.74 p.93-97.
Serie :  (Revista INIA; 74).
ISSN :  1510-9011
Idioma :  Español
Contenido :  Este artículo se focaliza en la propuesta y avances del Proyecto FPTA 360: "Comprensión en la gestión del manejo del rubro ovino en sistemas ganaderos mixtos y su relación con los resultados productivos, sociales y ambientales". Tomando en cuenta los diferentes desafíos que atraviesa este sector, esta iniciativa logra avances en el resultado productivo de un conjunto de predios y apuesta al intercambio entre pares para una mejora en la toma de decisiones.
Palabras claves :  FPTA (FONDO DE PROMOCIÓN DE TECNOLOGÍA AGROPECUARIA); TECNICOS SECTORIALES - INIA.
Thesagro :  PROYECTOS DE INVESTIGACION; TRANSFERENCIA DE TECNOLOGIA.
Asunto categoría :  A50 Investigación agraria
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/17384/1/Revista-INIA-74-set-2023-21.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103684 - 1INIAP - DDUY/REVISTA INIA/2023/74revinia 74
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